10 MESURES POLÍTIQUES PER FER MÉS SALUDABLE I SOSTENIBLE EL MENJAR A ESPANYA

 

Tot i que els Partits Polítics s'omplen la boca de fantàstiques reformes a l'hora d'afrontar nous reptes "sempre en benefici del ciutadà", ja ens hem acostumat a no veure-hi res més que fum en les seves promeses. També en el cas del sector de l'alimentació, agrairíem que es molestessin a prendre nota de les propostes que fan entitats de la societat civil que treballen molt a prop de la realitat.

Aquest és el decàleg de mesures que plantegen algunes d'aquestes entitats:

1. Que el camp, el món rural i el model alimentari de la nostra societat es converteixi en un assumpte polític de primer ordre (Union de Pequeños Agricultores y Ganaderos www.upa.es).

2. Que en la compra pública d'aliments (entre 2.000 i 3.000 milions d'euros anuals) es prioritzi la producció local, familiar i ecològica (Justicia Alimentaria Global https://vsf.org.es/).

3. Que es posi en marxa un pla de pesca per eliminar els descarts, frenar la sobreexplotació i protegir certs hàbitats (Oceana http://eu.oceana.org/en/home).

4. Que baixi el preu del menjar sense gluten perquè una persona celíaca ha de gastar de forma extra una mitjana mensual de 100 euros (Federación de Asociaciones de Celíacos de España http://www.celiacos.org/).

5. Que l'educació alimentària i nutricional formi part dels plans d'estudis, que el menjador escolar sigui una eina educativa i que l'Atenció Primària incorpori dietistes-nutricionistes (Sociedad Española de Dietética i Ciencias de la Alimentación http://www.nutricion.org/).

6. Que es reguli el sector del turisme (llicències, impostos) i que augmenti la promoció de petits productors i zones rurals (Asociación Española de Enoturismo y Turismo Gastronómico https://enoturismoygastronomia.com/).

7. Que una llei obligui el sector a donar aquells aliments aptes per consumir, que no poden posar-se a la venda per diferents motius (FACUA Consumidores en Acción https://www.facua.org/).

8. Que es doni suport als petits productors promocionant la seva imatge i fomentant el fàcil accés als seus productes (Slow Food España https://slowfood.es/).

9. Que els menjadors de centres públics (escoles, hospitals, centres socials, etc.) es proveeixin de producte local, pagès i ecològic (Esther Vivas activista agroecològica https://esthervivas.com/).

10. Que es combati l'obesitat infantil amb prevenció primerenca i promoció de bons hàbits (alimentació i exercici físic) tant a casa com en els centres escolars (Asociación Española de Pediatría http://www.aeped.es/).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *