LLOM SEC ADOBAT

- 22 Febrer 2021 -

INGREDIENTS:

- Un tros de llom al gust i pes. L'ideal és entre 1,5 i 2 kg. la peça. Perdrà aproximadament el 30% del seu pes. (sequedat= pèrdua d'aigua)

LLOM SEC ADOBAT

- Sal gruixuda de 2 a 3 kg.

- 2 cullerades de pebre roig.

- 2 cullerades de pebre.

- 2 cullerades d'oli d'oliva.

Pots afegir les espècies que t'agradin,... All en pols, romaní, farigola, orenga etc.

- Gasa farmacèutica de 2 a 3 m.

- 1 taper o utensili de cuina, una mica més gran que la peça, per a la salaó.

PREPARACIÓ.

Rentar el llom i assecar-lo bé, pots utilitzar paper de cuina o un drap de cotó.

Posar el llom sobre un llit d'1 a 2 cm de sal en un taper, o motlle i cobrir-ho bé de sal per tots costats.

Jo ho vaig deixar un dia i mig cobert de sal.

Hi ha qui només ho deixa unes 18 hores dependrà del pes i punt de sal que es desitgi.

Preparar la mescla d'espècies i l'oli.

(També es pot fer sense l'oli, però amb l'oli, la mescla s'adhereix millor a la peça)

Rentar el llom, llevar-li tota la sal i assecar-lo bé.

Arrebossar la peça amb la mescla d'espècies i oli.

Embolicar la peça i embolicar-la estrenyent una mica amb la gasa , deixant lliures els últims 35 cm. de gasa, per a fer un tall central i tenir dos cordons per al lligat final.

Es pot embolicar primer en paper blanc de cuina o un drap molt fi de cotó bé net, sobretot si la mescla no porta oli, i després la gasa.

DUES OPCIONS D'ASSECAT

1 - Al frigorífic.

Part baixa és la zona menys freda, de 30 a 40 dies mínim. Així es pot fer tot l'any, perquè el curat necessita fred.

Al frigorífic podem col·locar-lo en el mateix taper o recipient del principi, amb alguns objectes petits, (tapes de conserva, petits bols, o pedretes bullides) perquè corri una mica d'aire per sota, i donar-li cada dia una volta.

Quan en tocar-ho notem el punt d'assecat al nostre grat o millor que li falti una mica, el podem penjar i acabar l'assecat a l'aire.

2 - A l'exterior.

Si fa suficient fred a l'hivern, en l'exterior sense sol directe, o una habitació freda, garatge etc. Cal penjat amb fil gruixut perquè el llom no caigui .

Li pots posar una malla protectora o saquet, a manera de reixeta.

Jo el vaig deixar 20 dies al frigorífic abans de penjar-lo uns altres 20 dies, (m'agrada ben sec i s'asseca abans a l'aire fred, pesava més d'1 quilo i mig ).

Gaudiu del procés i....

Que aprofiti després...

Juan V. C. - Premià de Mar