ELABORACIÓ D’EXTRACTE DE PLANTES AMB BASE D’OLI

Per a la maceració de plantes en oli hem de tenir la planta assecada, per a evitar que l’aigua de la planta fresca que es floreixi.
A la majoria de les plantes medicinals, les propietats terapèutiques són a les fulles, per tant, macerarem aquesta part de la planta. Preparem les fulles, que prèviament hem separat de la tija, les esmicolem per facilitar l'extracció dels seus principis actius, les posem en un recipient que tanqui hermètic i les cobrim amb oli que pot ser de gira-sol, de llavors de sésam o be d'oliva verge extra, sempre de cultiu ecològic. Hem d’afegir-li unes gotes de vitamina E amb base d'oli (perles d'Onagra) per evitar que es faci ranci. Un oli ranci, no només ha perdut les propietats medicinals, sinó que a més és tòxic.
Per a la maceració d'aquest oli tenim diverses opcions:
- Forma lenta:
tanquem bé el recipient i el deixem reposant durant dos mesos a l'exterior i protegit de la llum solar, de manera que cal cobrir-bé o posar-lo dins d'una capsa i tancar-la. Necessita els canvis lents de temperatura que ofereix el pas del dia a la nit. Podem optimitzar el procés sacsant el pot cada tres dies. Passats els dos mesos, colar l'oli amb una tela de cotó, deixant que vagi caient tot l'oli pel seu propi pes, sense esprémer les fulles. Desar aquest oli en un recipient net i protegit de la llum solar per a la seva millor conservació.
- Forma ràpida:
si tenim urgència per utilitzar-lo, podem tenir aquest macerat en pocs dies. Posem el recipient ben tancat amb les fulles, l'oli i la vitamina E, al bany maria durant dues hores, amb l'aigua ben calenta però, procurant que l'oli no bulli. Passat aquest període, el deixem reposar durant dos o tres dies i ho sacsem vàries vegades al dia. A continuació el colem i desem de la mateixa manera que a la forma lenta.
Ús extern:
posem unes gotes a sobre de la pell de la zona afectada i fem un lleuger massatge per facilitar la seva absorció. Repetir dues o tres vegades al dia.
Ús intern:
prendre de 20 a 30 gotes, tres vegades al dia sublingualment (posar l'oli sota la llengua i esperar un minut abans d'empassar). També es pot posar en una mica d'aigua o suc i beure-ho.